Omgaan met verbaal en fysiek geweld

Contact

Verbale agressie training.

In de verbale training ‘agressie en geweld’ leren de deelnemers de verschillende soorten agressie te (her)kennen en krijgen inzicht in de escalatie-opbouw. De trainers illustreren samen met een acteur diverse gedragingen en ondersteunen deze met voorbeelden uit de praktijk. De theorie wordt afgewisseld met ervaringsoefeningen (zowel in groepsverband als individueel). Door het trainen met een acteur wordt de eigen gedragsneiging inzichtelijk. Deelnemers leren eigen emoties en patronen herkennen, dit te reguleren en er op te reflecteren. De trainers doen oefeningen met zelfcontrole-technieken en spanningsregulatie in afstand en nabijheid en wat dit betekent in relatie met de hartcoherentie. Deelnemers leren bij zichzelf het moment te herkennen wanneer ze reageren vanuit ratio of emotie. Dit is essentieel bij het houden van de regie. De trainers leren de deelnemers gesprekstechnieken, die de-escalerend werken, bewust in te zetten.

Fysieke weerbaarheidstraining

Simpele techniek-maximaal effect

Wanneer er volgens de stoplichtmethodiek sprake is van controleverlies bij de agressor dan leren de trainers met een fysieke training de deelnemers voorbereid te zijn op een mogelijke fysieke confrontatie. De trainers leren hen dat je met simpele technieken maximaal effect kunt bereiken.

Deelnemers moeten na de training het gevoel hebben dat ze zich kunnen redden in fysiek bedreigende situaties. De oefeningen gaan om techniek en niet om kracht. Zo kan iedereen: groot, klein, sterk of fysiek zwakker mee doen. De wijze waarop de training verloopt kent een duidelijke opbouw. De fysieke training begint met het bewust leren beïnvloeden van omgevingsfactoren. Bijvoorbeeld: Wat is je positionering in de ruimte? Hoe ‘stevig’ sta je? En hoe kun je ontspannen blijven in een situatie die als onprettig wordt ervaren?

Er wordt ook getraind met bewustwording: wat is de invloed van lichaamstaal (non-verbale communicatie) en de verschillen in afstand en nabijheid?  De deelnemers leren persoonlijke afweer- en veiligheidstechnieken. Wanneer verbale interventies niet werken is het namelijk van belang jezelf in veiligheid te kunnen brengen.

De trainers leren de deelnemers methodisch te handelen zodat het omgaan met agressief gedrag eenduidig wordt binnen de organisatie. De deelnemers zijn na afloop in staat adequate interventies te kiezen bij grensoverschrijdend gedrag.